Tort bezowy z kremem kajmakowym i daktylami

img_20240225_110237

Tort bezowy z kremem kajmakowym i daktylami. Doskonały, idealny, pyszny! Mocno chrupiące 2 warstwy bezy przełożone aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z dodatkiem orzechów i daktyli. Blaty bezowe wymagają długiego czasu pieczenia, ale można je upiec dzień albo dwa wcześniej i przełożyć kremem niedługo przed podaniem. Bardzo okazały tort na specjalne okazje. Obłęd! 

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki brązowego cukru demerara

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

8 suszonych drobno pokrojonych daktyli

1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki ryżowej

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ryżową. Na koniec dodajemy pokrojone drobno daktyle i delikatnie mieszamy szpatułką. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia rozsmarowujemy po połowie masy bezowej, tworząc spore okręgi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 5.min., po czym zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze ok. 90min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki 30%

150 g gotowej masy kajmakowej

75 g posiekanych orzechów włoskich

10 posiekanych suszonych daktyli

kakao do dekoracji

Mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone ubijamy z masą kajmakową na gładka masę. Dodajemy posiekane orzechy i daktyle i mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą kajmakową. Na jednym z blatów bezowych rozkładamy krem, przykrywamy drugą bezą. Oprószamy kakao.

Dodaj komentarz