Tort bezowy z kremem kajmakowym i daktylami. Doskonały, idealny, pyszny! Mocno chrupiące 2 warstwy bezy przełożone aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z dodatkiem orzechów i daktyli. Blaty bezowe wymagają długiego czasu pieczenia, ale można je upiec dzień albo dwa wcześniej i przełożyć kremem niedługo przed podaniem. Bardzo okazały tort na specjalne okazje. Obłęd!
Składniki na 2 blaty bezowe:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki brązowego cukru demerara
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych drobno pokrojonych daktyli
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki ryżowej
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ryżową. Na koniec dodajemy pokrojone drobno daktyle i delikatnie mieszamy szpatułką. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia rozsmarowujemy po połowie masy bezowej, tworząc spore okręgi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 5.min., po czym zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze ok. 90min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
150 g gotowej masy kajmakowej
75 g posiekanych orzechów włoskich
10 posiekanych suszonych daktyli
kakao do dekoracji
Mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone ubijamy z masą kajmakową na gładka masę. Dodajemy posiekane orzechy i daktyle i mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą kajmakową. Na jednym z blatów bezowych rozkładamy krem, przykrywamy drugą bezą. Oprószamy kakao.