Budyń jaglany z owocami

img_20221105_091906

Kasza jaglana w ostatnim czasie robi furorę. Można z niej przygotować niemal wszystko: śniadanie, obiad i deser, dania wytrawne, ciasta i puddingi. Przepis na budyń z kaszy jaglanej można znaleźć już niemal na każdym blogu ze zdrową żywnością. Jednak, żeby był on gładki, niezbędny jest dobry blender. Ja dzisiaj postanowiłam ułatwić sobie przygotowanie tego deseru i do jego przygotowania użyć mąki. Prosty, smaczny, aksamitny. 

Składniki:

200 ml mleka krowiego lub dowolnego roślinnego

2,5 łyżki mąki jaglanej

1 łyżeczka cukru

ulubione owoce

150 ml mleka zagotowujemy w rondelku. W pozostałych 50 ml rozprowadzamy mąkę jaglaną z cukrem. Wlewamy do gotującego mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości cały czas mieszając. Podajemy z ulubionymi owocami.

Dodaj komentarz