Pyszne pierogi z wytrawnym farszem serowym, których sekretem jest ciasto. Kawałek, który czeka na wałkowanie, leży pod nagrzaną ceramiczną miską. Dzięki temu zachowuje swoją elastyczność i dobrze współpracuje. Farsz oczywiście możecie zrobić dowolny, u mnie – klasyczna inspiracja.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
sól
200 ml gorącej wody
Składniki na farsz ruski:
250 g twarogu wędzonego
250 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
50 g wędzonego boczku w plastrach
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania farszu: boczek i cebulę drobno kroimy. Boczek wytapiamy na suchej patelni. Jak zacznie puszczać tłuszcz, dodajemy cebulę, szklimy. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę, dodajemy boczek z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Farsz powinien być dosyć intensywny w smaku, bo w połączeniu z ciastem złagodnieje.
Do piekarnika nagrzanego do 4oC wkładamy ceramiczną miskę. Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto. Ciasto odkładamy na 10 min., przykrywając ciepłą miską. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Część, która nie jest wałkowana, utrzymujemy w cieple. Z ciasta wykrawamy koła za pomocą szklanki lub foremki. Na środek każdego kółka nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 3 min. od wypłynięcia.