Pierogi ruskie

Pyszne pierogi z wytrawnym farszem serowym, których sekretem jest ciasto. Kawałek, który czeka na wałkowanie, leży pod nagrzaną ceramiczną miską. Dzięki temu zachowuje swoją elastyczność i dobrze współpracuje. Farsz oczywiście możecie zrobić dowolny, u mnie – klasyczna inspiracja.

Składniki na ciasto:

500 g mąki

sól

200 ml gorącej wody

Składniki na farsz ruski:

250 g twarogu wędzonego

250 g ugotowanych ziemniaków

1 cebula

50 g wędzonego boczku w plastrach

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania farszu: boczek i cebulę drobno kroimy. Boczek wytapiamy na suchej patelni. Jak zacznie puszczać tłuszcz, dodajemy cebulę, szklimy. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę, dodajemy boczek z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Farsz powinien być dosyć intensywny w smaku, bo w połączeniu z ciastem złagodnieje.

Do piekarnika nagrzanego do 4oC wkładamy ceramiczną miskę. Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto. Ciasto odkładamy na 10 min., przykrywając ciepłą miską. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Część, która nie jest wałkowana, utrzymujemy w cieple. Z ciasta wykrawamy koła za pomocą szklanki lub foremki. Na środek każdego kółka nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 3 min. od wypłynięcia.

Dodaj komentarz