Domowa chałwa

Fantastyczna chałwa waniliowa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a jeśli zamiast ziarna sezamu użyjecie mąki, będzie również bardzo szybkie. Jej struktura jest inna niż chałwy dostępnej w sklepach, jest bardziej miękka i delikatniejsza. Do masy można dodać kakao albo orzechy, żeby urozmaicić smak.

Składniki:

200 g ziarna sezamu albo mąki sezamowej

4 łyżki miodu

ew. 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Sezam (ziarno albo mąkę) prażymy na suchej patelni. Tylko chwilkę, uważając, żeby nie przypalić. Jeśli używamy ziarna, mielimy go na piasek. Mąkę od razu łączymy z miodem i cukrem wanilinowym. Niewielką foremkę dowolnego kształtu wykładamy folią spożywczą. Przekładamy gotową masę, dociskamy i zakrywamy folią. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Dodaj komentarz