Sos boloński, a właściwie wariacja na jego temat. Z mnóstwem warzyw i czerwoną soczewicą. Doskonały do makaronu spaghetti. Lubię przed podaniem posypać danie tartym parmezanem albo nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
5 pieczarek
2 łyżki czerwonej soczewicy
kilka różyczek brokuła
1 puszka krojonych pomidorów pelati
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
papryka ostra
olej
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso, mieszamy. Podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę oraz czerwoną soczewicę. Wlewamy odrobinę wody i przykrywamy. Dusimy przez ok. 10 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pieczarki i brokuła, dusimy kolejne 5 min. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 min. Podajemy z makaronem.