Sos boloński

Sos boloński, a właściwie wariacja na jego temat. Z mnóstwem warzyw i czerwoną soczewicą. Doskonały do makaronu spaghetti. Lubię przed podaniem posypać danie tartym parmezanem albo nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.

Składniki:

500 g mięsa mielonego z łopatki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1/2 czerwonej papryki

5 pieczarek

2 łyżki czerwonej soczewicy

kilka różyczek brokuła

1 puszka krojonych pomidorów pelati

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

czosnek niedźwiedzi

papryka ostra

olej

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso, mieszamy. Podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę oraz czerwoną soczewicę. Wlewamy odrobinę wody i przykrywamy. Dusimy przez ok. 10 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pieczarki i brokuła, dusimy kolejne 5 min. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 min. Podajemy z makaronem.

Dodaj komentarz