Przepyszny mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym i kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Ciasto możecie upiec w formie na tartę albo uformować z niego uroczy kształt jajka. Pamiętajcie tylko, żeby mocno schłodzić ciasto przed pieczeniem i ponakłuwać widelcem przed włożeniem do mocno nagrzanego piekarnika – dzięki temu ciasto zachowa kształt. Jest bardzo smaczny, a jego wielkość z powodzeniem wystarczy dla całej rodziny.
Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki
25 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
100 g masła
Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt jajka, wycinamy. Ciasto rozwałkowujemy i z pomocą szablonu wycinamy kształt. Z pozostałego ciasta robimy rant. Ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180oC, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez. ok. 20 min na złoty kolor.
Składniki na krem:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
100 ml śmietanki kremówki
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kremu typu nutella
1 łyżeczka żelatyny w proszku
Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącą śmietanką. Zostawiamy na 2 min., dodajemy krem czekoladowy, po czym energicznie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody, dodajemy do masy czekoladowej. Masę odstawiamy na ok. 20 min. do lodówki. Kiedy zacznie lekko tężeć, na spodzie rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a następnie wylewamy masę. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny do stężenia. Po tym czasie dekorujemy mazurka wedle uznania.