Lubię brownie, bo szybko się je robi i łatwo się je dzieli. Jest wdzięczne, bo można przygotować je z milionem różnych dodatków i nigdy się nie nudzi. Ale nawet samo w sobie, klasyczne, jest pyszne! Mokre, lekko ciągnące w środku, z chrupiącą skorupką na zewnątrz. Ja dzisiaj przygotowałam brownie z masłem orzechowym, bo połącznie czekolady z orzechami nigdy się nie nudzi.
Składniki:
180 g masła
300 g czekolady gorzkiej
3 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
220 g cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek masła orzechowego
W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i pozostawiamy na ok. 2 min. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy za pomocą trzepaczki (ale nie ubijamy!) z cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli wlewamy przestudzony sos czekoladowy, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło orzechowe mieszamy, żeby było bardziej jednolite i plastyczne. Nakładamy partiami na masę czekoladową, tworząc za pomocą łyżki esy-floresy. Ciasto pieczemy w temp. 160oC przez 35 min. Studzimy. Kroimy na porcje.