Jak mus to mus. Matcha mus. Bajecznie zielony krem na bazie zielonej, azjatyckiej herbaty Matcha zaskakuje niezwykłym, orientalnym smakiem. Pamiętacie przygotowane ostatnio przeze mnie shortbread cookies? Spróbujcie ich koniecznie. Teraz czas na Matchę w innej postaci – kremowego, gęstego musu, słodkiego i dość intensywnego w smaku.
Składniki:
70 g miękkiego masła
80 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka herbaty Matcha
200 ml śmietanki kremówki
kilka kropli aromatu waniliowego
Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Na niskich obrotach miksera stopniowo dodajemy najpierw całe jajko, a potem żółtko. Dodajemy herbatę cały czas miksując. Przekładamy krem do rondelka i gotujemy często mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Uważamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy krem z palnika, studzimy i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie łączymy śmietankę z zielonym kremem. Przekładamy do małych słoiczków i wstawiamy do lodówki na kolejne 2h.