Jabłkowe babeczki z cynamonową kruszonką

20200314_080043

Babeczki są doskonałą opcją na drugie śniadanie, do kawy. Pożywne, delikatne, mięciutkie, jabłkowe z aromatyczną, cynamonową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, posypka wciąga – nie rozsypcie ani odrobinki 😉

Składniki:

2 i 3/4 filiżanki mąki

filiżanka brązowego cukru

2 łyżeczki cynamonu

1/3 filiżanki pokrojonego masła

1 obrane i drobno pokrojone jabłko

2 łyżki wody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2/3 filiżanki mleka

1/3 filiżanki oleju

1 jajko

1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy 1/2 filiżanki mąki z 1/4 filiżanki brązowego cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę. Jabłka i wodę gotujemy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. W sporej misce łączymy 2 i 1/4 filiżanki mąki, 3/4 filiżanki cukru, proszek do pieczenia, pozostały cynamon i sól. Dodajemy mleko, olej i jajko oraz przestudzony mus z jabłek, a następnie orzechy i całość mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w foremkach na babeczki, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 25 min. w 200oC. Smacznego!

20200314_0756230

20200314_080027

Dodaj komentarz